Als je opgroeit in armoede in Nederland, is het behalen van een zwemdiploma niet vanzelfsprekend. Jaarlijks gaan 13.000 kinderen naar de middelbare school zonder zwemdiploma. We leven in Nederland in een waterrijk land, dit levert onveilige situaties op voor kinderen die niet kunnen zwemmen. Er verdrinken jaarlijks nog teveel kinderen doordat ze niet kunnen zwemmen. Niet kunnen zwemmen is niet alleen onveilig, maar zorgt ook voor sociale uitsluiting. Stel je eens voor dat je klasgenootjes op een warme zomerdag gaan zwemmen, maar jij niet mee kan. Geen enkel kind wilt buitengesloten worden. Naast onveilige situaties en sociale uitsluiting is het behalen van een zwemdiploma belangrijk om sociale vaardigheden te stimuleren. Door te leren zwemmen creëren kinderen zelfvertrouwen, discipline en stimuleert het de zelfredzaamheid van het kind.

Daarom is Stichting Kinderfondsen Nederland het project ‘Ieder kind een zwemdiploma’ gestart. Wij vinden dat alle kinderen de mogelijkheid moeten krijgen om te leren zwemmen en hun zwemdiploma te behalen. Een zwemdiploma kost gemiddeld tussen €750,00-€1250,00. Wij halen geld op om ervoor te zorgen dat kinderen die onder de armoedegrens leven ook de mogelijkheid hebben om hun zwemdiploma te behalen. Geen enkel kind mag langs de zijlijn staan!

Maar zijn er niet genoeg “potjes” in Nederland?
Wij vinden een logische vraag, helaas valt dit in de praktijk tegen. Er zijn verschillende initiatieven waar een aanvraag ingediend kan worden, alleen verschilt dit per gemeente. Vaak worden niet alle kosten voor een zwemdiploma vergoed en vaak zijn er maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar per gemeente. Hierdoor wordt de wachtlijst alleen maar groter, waardoor er veel kinderen buiten de boot vallen.

Kom in actie!
Wil je een actie organiseren? Via info@kinderfondsennederland kunnen jullie materiaal opvragen om jullie actie tot een succes te maken. Scholen bieden wij een educatief pakket aan zodat jullie een les over dit belangrijke onderwerp kunnen geven. In dit educatief pakket  vind je onder andere promotiemateriaal en een quiz, die is afgestemd op de leeftijd van de leerlingen per klas. In overleg kunnen wij jullie ook een presentatie aan jullie leerlingen geven. Wij vinden het belangrijk dat er ook voor de leerlingen een leerfactor is en dat het lesmateriaal op de leeftijd van de leerlingen wordt afgestemd.

Zwemmarathon
Organiseer een zwemmarathon in het zwembad bij jullie in de buurt. Zwem baantjes bij jullie in het zwembad in de buurt. Laat familie, vrienden en buren van de kinderen sponsoren.

Sponsorloop
Vinden jullie het leuk om te sporten en daarnaast geld op te halen voor het project ‘Ieder kind een Zwemdiploma’? Organiseer dan een sponsorloop. Denk bijvoorbeeld aan rondjes rennen in de gymzaal of op het sportveld op jullie school. Ouders, familie en vrienden kunnen de kinderen sponsoren om zwemdiploma’s op te halen.

Kerken en serviceclubs
Ook voor kerken en serviceclubs heeft Stichting Kinderfondsen Nederland promotiemateriaal om de actie tot een succes te maken. Haal geld op en zorg ervoor dat een kind in jullie omgeving ook de kans krijgt om te leren zwemmen.

Mocht je een ander leuk idee hebben en een actie willen opzetten, dan kan dat natuurlijk ook. Voor meer informatie en promotiemateriaal kun je contact opnemen met:

Lisette Immerzeel
E: lisette@kinderfondsennederland.nl
T: 085-8000424