Skip to content

De film Sjiek de friemel is uit – bekijk ‘m snel!

 

Regisseur Davey Driessen heeft in samenwerking met onder meer Stichting Kinderfondsen Nederland een prachtige film uitgebracht. Sjiek de friemel brengt confronterende situaties aan het licht, de belangrijkste hiervan is onzichtbare armoede.

In Nederland leven momenteel 1 op de 10 kinderen in armoede, zichtbaar en onzichtbaar. In Sjiek de Friemel zien we hoe hoofdpersoon Wesley omgaat met de reacties van alle andere kinderen op de verjaardag. Hij heeft namelijk als enige geen cadeautje bij zich…

Gelukkig heeft de film ook hele ‘mooie’ kanten, voorzien van een humoristische ondertoon. Sjiek de friemel moet er mede zorgen dat kinderen en jongeren aan het denken worden gezet. Is een materialistisch cadeau nou echt het hoogst haalbare of is jouw aanwezigheid het grootste geschenk?

Het is voor regisseur Davey belangrijk om hoofdpersonage Wesley in deze film niet zielig te maken door hem het label ‘armoede’ te geven. Zo ziet hij zichzelf namelijk ook niet. Hij is veel meer dan dat!

De toon van de film? Optimistisch en lichtvoetig. Ook gezinnen die leven met geldzorgen slagen erin om hun kinderen alles te geven, iedereen op hun eigen manier.

Wesley gaat op een creatieve manier om met de aanwezige armoede thuis. Wanneer er geen geld meer is en de vroegwijze Wesley (12) als enige met lege handen aan komt op de verjaardag van zijn imponerende klasgenoot Myra (12), besluit hij zich stiekem voor te doen als dé jarige job in een radio uitzending om zo meer kans te maken op het grote prijzenpakket.

Meer weten? Bekijk de film snel via YouTube –> https://www.youtube.com/watch?v=YCf4eO3ykGA&ab_channel=NPO3LAB

Back To Top