Het wondermiddel bewegen

Het wondermiddel bewegen

Het schoolplein, het hart van iedere school. Waar je tijdens lessen veel theorie hoopt op te pikken, word je als kind pas echt gevormd op het schoolplein. Hier leer je samen te spelen, maak je je eerste vriendjes, doe je mee aan sportactiviteiten en worden groepjes gevormd. Het wondermiddel bewegen, de mogelijkheden voor kinderen op het schoolplein zijn eindeloos.

Ieder kind wilt een goed gevoel overhouden aan zijn periode op het schoolplein. Voor school, tijdens de pauzes en soms zelfs na school… je brengt als kind alles bij elkaar opgeteld jarenlang door op het schoolplein. Wim van Gelder heeft hier zo zijn eigen ideeën over, en brengt zijn verhaal op een bijzondere en integrerende manier.

 

Het wondermiddel bewegen door Wim van Gelder

 

Uit alle onderzoeken blijkt dat bewegen niet alleen fysiek goed voor je is, maar ook mentaal. In Nederland is al tijdenlang een zorgwekkende ontwikkeling gaande, want onze kinderen bewegen veel te weinig. Wim van Gelder wilt kinderen op schoolpleinen beter laten bewegen, en komt dagelijks over de vloer bij scholen om zijn methode te presenteren.

Veel wachten, slechts één oefenplaats, een vaste manier van springen en in rijen je beurt afwachten. Zomaar wat veelvoorkomende dingen die van Gelder anders wilt zien. Hij is een groot voorstander van free running, met de mogelijkheid tot steunspringen. Hierbij bewegen kinderen over een hindernisbaan, uiteraard is de bedoeling deze hindernissen te ontwijken. Ieder kind kan dit doen op zijn eigen manier, ieder kind kan meedoen.

Omdat van Gelder zo’n groot voorstander is van free running, komt Parkour ook al gauw om de hoek kijken. Zo snel mogelijk van A naar B, en zo efficiënt mogelijk bewegen. Je maakt ontzettend veel sprongen en werkt aan je lichaam op een uitdagende manier. Van Gelder en Lapsett hebben de handen ineen geslagen om zoveel mogelijk scholen te informeren over Parkour. Het uiteindelijke doel is kinderen effectiever te laten bewegen op het schoolplein, hier is een Parkour uitermate geschikt voor.

Bij free running (Parkour) maken kinderen veel meer sprongen dan bijvoorbeeld bokspringen, een veelvoorkomend toestel in de gymles. Springen is een ontzettend belangrijk onderdeel van de ontwikkeling van kinderen, hoe meer sprongen je maakt hoe fitter, leniger en soepeler je wordt.

 

Werken met een methode bij bewegingsonderwijs

 

Bij rekenen en taal is er methode, gelukkig maar. Toch is dit zelden het geval bij bewegingsonderwijs, een belangrijk vak. Daar ziet van Gelder graag verandering in komen. Hier helpt hij scholen graag bij, uiteraard aangepast aan de wensen en mogelijkheden van de betreffende locatie. Zijn verschillende methodes legt hij dagelijks uit op scholen door heel Nederland, iedere school kan zich hiervoor aanmelden.

Nederlandse kinderen laten werken aan hun gezondheid op een verantwoorde manier, er valt hier nog veel winst te behalen. Ook voor de docenten, zij spelen een belangrijke rol tijdens sportactiviteiten. Doen ze mee met de groep, of staan ze alleen koffie te drinken met collega’s?

En zo zijn er vele zaken die aan bod komen tijdens de basislessen bewegingsonderwijs van Van Gelder. De meest gebruikte methode in het basisonderwijs van de afgelopen 25 jaar wordt toegepast, ook voor jouw school kan dit zeer waardevol zijn. Kom in actie en bekijk wat de methode van Wim van Gelder voor jouw locatie kan betekenen.