Goede doel opnemen in het testament

Goed doel opnemen in het testament

Een goed doel opnemen in het testament zie je de laatste jaren steeds vaker, om zo iets na te laten aan de maatschappij. Een prachtig gebaar, maar wel eentje die je dient voor te bereiden om het volgens jouw wensen te doen. Je testament zegt iets over jezelf, en wat jij belangrijk vindt in het leven. Er zijn een aantal stappen die je dient te nemen en keuzes die je moet maken om dit goed te doen. Die leggen wij graag aan je uit in dit artikel.

Bij een goed doel opnemen in het testament die beschikt over een ANBI-status, zoals SKN, gaat het volledige bedrag naar de stichting / goed doel. Hier komt geen belasting om de hoek kijken. Het is belangrijk dat je bij jezelf nagaat wat je belangrijk vindt. Is dat de planeet, ziektes, dieren, of iets anders? Als je er maar een persoonlijke binding mee hebt. Vergeet vooral niet om het bij een notaris vast te leggen!

 

Waarom überhaupt een testament opmaken?

 

Hieronder enkele beweegredenen:

  • Zonder testament bepaalt de wet wat er met je geld gaat gebeuren. Je persoonlijke wensen zullen afwijken van de wettelijke regeling;
  • Je wilt je dierbaren absoluut niet opzadelen met onduidelijke wensen omtrent je nalatenschap;
  • Natuurlijk wil je dat er over je erfenis zo min mogelijk erfbelasting moet worden afgestaan;
  • Misschien heb je bepaalde bezittingen waar je een specifieke bestemming voor in gedachte hebt. Denk hierbij aan je huis, auto en andere dingen.

Wat zijn de opties bij een goed doel opnemen in het testament?

1. Erfgenaam

Met een erfstelling kan je bijvoorbeeld Stichting Kinderfondsen Nederland opnemen in het testament. Dit kan uiteraard deels of volledig. Wanneer je dit wenst, zou je meerdere mensen en goede doelen kunnen benoemen tot erfgenaam.

2. Legaat

Wil je heel gedetailleerd bepalen wat je geeft aan welk goed doel? Logisch, dat kan met een legaat. Deze bepaling in het testament wordt het meest gebruikt om een vast bedrag te schenken. Met een legaat kan je bijvoorbeeld goederen en objecten vastleggen in je testament. Denk aan een huis, auto of schilderijen.

3. Fonds op naam 

Een Fonds op Naam is een bijzondere manier om het werk van een goed doel te steunen. Je krijgt een eigen fonds bij bijvoorbeeld Stichting Kinderfondsen Nederland. Zo bepaal jij precies naar welk project jouw nalatenschap gaat! Je kunt een Fonds op Naam bij leven instellen. Dit hoef je niet alleen te doen, dat kan ook samen met vrienden, familie of collega’s. Uiteraard kan je dit ook opnemen in je testament. Het fonds zal starten na je overlijden.

 

Goed doel opnemen in het testament, zoals SKN

 

Overweeg je om Stichting Kinderfondsen Nederland in je testament op te nemen? Wij denken graag mee over je wensen, zodat je een testament krijgt die precies past bij jouw leven en idealen. Wij vinden het enorm eervol dat je onze stichting overweegt te steunen als jij er niet meer bent, neem wanneer het je uitkomt gerust contact met ons op.