Zwemlessen voor kinderen

Zwemlessen voor kinderen, de zorgwekkende cijfers..

 

Kan jij je zwemlessen nog herinneren? Alle slagen oefenen, onder water zwemmen, vriendjes maken en bovenal goed leren zwemmen! Stichting Kinderfondsen Nederland maakt zich er al tijden sterk voor: Ieder kind een zwemdiploma, ongeacht je achtergrond of omstandigheden.

Waarom zijn zwemlessen cruciaal voor ieder kind? Wij vertellen het je graag in dit artikel.

 

Zwemlessen voor iedereen

 

Dat een zwemdiploma onder Nederlandse kinderen een vanzelfsprekendheid is is allang achterhaald. Sterker nog, de afgelopen jaren wonen er steeds minder kinderen in Nederland met een zwemdiploma. De volgende zorgwekkende onderzoeksresultaten werden onlangs gepresenteerd door het Mulier Instituut:

  • Aantal kinderen zonder zwemdiploma in 2018 –> 6%
  • Aantal kinderen zonder zwemdiploma in 2022 –> 13%

Cijfers waar wij als Stichting Kinderfondsen Nederland iets aan willen doen. Zwemmen heeft namelijk tal van voordelen:

  • Je bent sportief bezig, lees hier snel meer over
  • Je leert nieuwe mensen kennen
  • Het vergroot je veiligheid! Jij zal je redden wanneer je ter water komt
  • Zwemmen is ontzettend leuk

Zwemlessen zijn voor altijd, iedereen herinnert zich hun zwemlessen nog wel een beetje. De lessen die je daar oppikt neem je mee voor de rest van je leven. Het is een sociaal gebeuren, met een ontzettend belangrijk eindresultaat. Iedereen moet zwemlessen krijgen, vinden wij.

 

Kinderen zonder zwemdiploma

 

Helaas spelen er ook bepaalde factoren mee bij het wel/niet bezitten van een zwemdiploma. Zo hebben kinderen met een migratieachtergrond veel minder vaak een zwemdiploma, net als kinderen die met hun familie op of onder de armoedegrens leven. Het moet niet uitmaken wat je achtergrond is, hoeveel geld je ouders hebben en wat je omstandigheden zijn. Zwemlessen zijn een cruciaal onderdeel van de ontwikkeling van ieder kind, Stichting Kinderfondsen Nederland zet zich met liefde hiervoor in. Wij hopen de komende jaren nog vele, vele kinderen aan een zwemdiploma te helpen.

Met ons project ‘Ieder kind een zwemdiploma’ zamelen wij geld in voor kinderen wiens ouders de zwemlessen niet kunnen betalen. Help je mee?

Benieuwd naar andere projecten van SKN? Lees hier snel meer over onze calisthenicspleinen.