lespakketten over social media

Social media en kinderen: SKN lanceert educatief platform!

Social media, een verrijking of juist een valkuil? Sinds eind vorig jaar werkt Stichting Kinderfondsen Nederland aan de ontwikkeling van een platform voor kinderen. Dit platform biedt online modules over diverse belangrijke onderwerpen die niet altijd op school behandeld worden. Momenteel is het platform live en testen twee scholen de eerste module.

De eerste module, “Weerbaar in de digitale wereld”, is tot stand gekomen na overleg met onze kinderredactie. Zij gaven aan dat social media en internet zeer relevante onderwerpen zijn voor kinderen van hun leeftijd.

 

Op een verantwoorde manier omgaan met social media

 

De module behandelt verschillende aspecten van online gedrag, zoals de omgang met mensen via internet, wat je het beste niet online zetten, het onderscheid maken tussen nepnieuws en echt nieuws en tenslotte hoe je omgaat met pesten in WhatsApp-groepen. Deze kennis is van belang om jongeren te helpen goede keuzes te laten maken online.

De module zal door middel van filmpjes worden gepresenteerd aan leerlingen op de middelbare school. Zij gaan in eigen tempo, samen met hun leraar aan de slag. De filmpjes zijn relatief kort, herkenbaar en de uitleg is lekker informeel. Zo blijft het voor de kinderen interessant om te volgen, kost het weinig tijd en voegt het echt iets toe aan de reguliere lessen.

Social media is nou eenmaal een belangrijk onderdeel van ons leven, of we het leuk vinden of niet. Bij kinderen is het al helemaal niet meer weg te denken! In plaats van wegkijken willen wij iets gaan betekenen. Ervoor zorgen dat kinderen de valkuilen inzien en op een verantwoorde manier met social media omgaan.

Na de testfase kunnen wij de module na wat feedback nog sterker maken. Hierna zal de cursus op grote schaal ingezet gaan worden! Hiermee willen wij zoveel mogelijk kinderen voorzien van de kennis die zij nodig hebben om veilig en verstandig met de digitale wereld om te gaan.

We kijken ernaar uit om onze modules binnenkort aan een breder publiek te presenteren en meerdere scholen verder te helpen.