Skip to content

Digitale wereld: omgaan met de valkuilen

 

Kinderen en hun telefoons zijn – of we het leuk vinden of niet – onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Hun online leven wordt alsmaar belangrijker, kinderen zitten uren per dag gekluisterd aan hun telefoon, vooral op WhatsApp en social media. Hoewel dit ook zeker leuke kanten en voordelen heeft, is de online wereld niet zonder risico’s. Helaas hebben niet alle mensen en bedrijven de beste bedoelingen en kunnen kinderen kunnen zonder dat zij het doorhebben de verkeerde (financiële) beslissingen maken.

Wij willen de kinderen graag helpen hun online leven zo veilig mogelijk te laten verlopen. Samen met onze partner heeft Stichting Kinderfondsen Nederland een unieke module ontwikkeld die in de klassen gevolgd kan worden, uiteraard voorzien van uitgebreide uitleg aan de betreffende docenten. De module bestaat uit informatieve filmpjes die op een boeiende en interactieve manier worden uitgelegd. De onderwerpen zijn:

  • Hoe ga je om met pesten in WhatsApp-groepen
  • Vervelende roddels en onwaarheden tegengaan
  • Wat te doen bij ongewenste foto’s sturen/ontvangen
  • Scheldpartijen en andere vervelende gebeurtenissen
  • Nep-nieuws herkennen
  • De juiste (financiële) beslissingen maken online
Graag zoomen wij in de beginperiode voornamelijk in op het laatst punt. Niet alle kinderen en jongeren weten hoe zij goed met geld moeten omgaan, dit wordt thuis niet overal even goed meegegeven. Hier helpen wij met onze module graag bij, om ook kwetsbare kinderen financieel zelfstandig te laten worden. Zo voorkomen we bij hen op vroege leeftijd schulden, betalingsproblemen en stress. Ook leren ze bij de module wijze lessen voor later, is het ‘leuk’ om te volgen en zorgt het voor een leerzame interactie met klasgenoten en docenten.
Back To Top