Kinderen en de digitale wereld

Digitale wereld: omgaan met de valkuilen

 

Kinderen en hun telefoons zijn – of we het leuk vinden of niet – onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Tenslotte lijkt de digitale wereld lijkt soms net de echte wereld! Hun online leven wordt alsmaar belangrijker, kinderen zitten uren per dag gekluisterd aan hun telefoon, vooral op WhatsApp en social media. Hoewel dit ook zeker leuke kanten en voordelen heeft, is de online wereld niet zonder risico’s. Helaas hebben niet alle mensen en bedrijven de beste bedoelingen. Kinderen kunnen zonder dat zij het doorhebben slechte (financiële) beslissingen maken en zichzelf in de moeilijkheden werken.

 

Digitale wereld in je voordeel laten werken

 

Wij willen de kinderen graag helpen hun online leven zo veilig mogelijk te laten verlopen. Doordat de hoeveelheid uren die kinderen spenderen op hun smartphone zo hoog is, moet er iets gebeuren. Samen met onze partner heeft Stichting Kinderfondsen Nederland een unieke module ontwikkeld die in de klassen gevolgd kan worden, uiteraard voorzien van uitgebreide uitleg aan de betreffende docenten. De module bestaat uit informatieve filmpjes die de makers op een boeiende en interactieve manier uitleggen. De onderwerpen zijn:

  • Hoe ga je om met pesten in WhatsApp-groepen
  • Vervelende roddels en onwaarheden tegengaan
  • Wat te doen bij ongewenste foto’s sturen/ontvangen
  • Scheldpartijen en andere vervelende gebeurtenissen
  • Nep-nieuws herkennen
  • De juiste (financiële) beslissingen maken online
Graag zoomen wij in de beginperiode voornamelijk in op het laatst punt. Niet alle kinderen en jongeren weten hoe zij goed met geld moeten omgaan, niet alle ouders geven dit even goed mee. Hier helpen wij met onze module graag bij, om ook kwetsbare kinderen financieel zelfstandig te laten worden. Zo voorkomen we bij hen op vroege leeftijd schulden, betalingsproblemen en stress. Samengevat: de module leert de kinderen wijze lessen voor later, het is ‘leuk’ om te volgen en zorgt het voor leerzame interacties met klasgenoten en docenten.
Wij houden jullie op de hoogte van de resultaten en updates rondom de module. Kortom, houd onze website en social media in de gaten!