Stichting Kinderfondsen Nederland gaat een nieuw project beginnen die wij graag met jullie delen: ‘Samen STERK!’. Wij willen hiermee onzichtbare armoede onder de aandacht brengen. Dit keer niet via een dagje weg, doneeractie of sportuitje. Deze keer pakken we het net ietsje anders aan!
Onzichtbaar voor de buitenwereld
Dat mensen helpen altijd geld moet kosten is een mythe. Dat hoeft écht niet. Met Samen STERK willen wij mensen die kampen met (onzichtbare) armoede een hart onder de riem steken en ervoor zorgen dat zij geholpen worden. Maar – geen onbelangrijke vraag – wat is onzichtbare armoede eigenlijk?
Vroeger werd onzichtbare armoede ook wel ‘nette armoede’ genoemd. Oftewel; armoede die je voor de buitenwereld onzichtbaar houdt door je fatsoenlijk te kleden en te presenteren. Door ‘stille’ armoede hebben veel mensen niet door dat een buurgenoot zijn huur niet meer kunnen betalen of kinderen zonder ontbijt de deur uit moeten.
Hoe ontstaat onzichtbare armoede? Het sociale vangnet in Nederland wordt steeds kleiner. Steeds meer mensen moeten een beroep doen op maatschappelijk werk, ouderenzorg, sociale uitkeringen en jeugdzorg. Door de voortdurende bezuinigingen worden deze voorzieningen steeds minder toegankelijk. Stichting Kinderfondsen Nederland wilt er zijn voor deze grote groep mensen!
Volgens de laatste cijfers leven van het Sociaal en Cultuur Planbureau leven zo’n 900.000 Nederlanders in armoede. Armoede komt het meest voor onder kinderen, 90-plussers, eenoudergezinnen, werkende armen en mensen met een migratie-achtergrond (de grootste groep). En ja, aan velen van hen zal je niet zien of merken dat zij kampen met armoede.
Hoe herken je onzichtbare armoede?
Denk bijvoorbeeld bij kinderen aan:
- Een slechte persoonlijke verzorging
- Bepaalde gedrags- en ontwikkelingsproblemen, zoals ernstige concentratieproblemen
- Een stille of teruggetrokken houding of juist een kort lontje
- Beperkt participeren
Signalen bij ouders kunnen zijn:
- Een rekening niet kunnen betalen
- Vaag zijn over hun financiële situatie
- Geen werk of opleiding hebben
- Kampen met fysieke of psychische problemen hebben
- Amper meedoen aan de samenleving en weinig contact opzoeken
Armoede herkennen is allesbehalve eenvoudig, al helemaal omdat gezinnen zich vaak schamen en hun situatie voor de buitenwereld willen verbergen. Wees daarom op contactmomenten alert op signalen van armoede. Voorzichtig het gesprek aangaan en erover praten kan zomaar het begin van oprechte hulp voor een gezin die het nodig heeft. Maar hoe ga je zo’n gesprek in?
- Wees eerlijk tegen jezelf of je een vertrouwensband hebt met dit gezin. Is de relatie goed genoeg om zo’n gesprek aan te gaan? Nee? Investeer dan eerst in een vertrouwensband.
- Vertel wat je ziet en vraag of het gezin de zorgen herkent.
- Probeer zonder vooroordelen je zorgen te bespreken.
- Wees nieuwsgierig en oprecht geïnteresseerd naar de situatie van het gezin.
- Schaamte kan een rol spelen. Geef aan dat financiële problemen bij veel gezinnen voorkomen en dat je er bent om hen te helpen.
Houd onze socials in de gaten
Er zijn nog meer tips om een lastig gesprek als deze aan te gaan. Deze zullen wij de komende periode delen op onze social media-kanalen.
Behalve het gesprek voeren zijn er nog andere – zij het iets minder serieuze – manieren om mensen in onzichtbare armoede te helpen. Neem je buurtgenoot eens mee naar het strand, nodig ze uit om te komen eten, ga met ze naar de markt, drink een biertje met hen in de kroeg. Er zijn ontzettend veel leuke (andere) manieren om onzichtbare armoede tegen te gaan.
Het nieuwste project van Stichting Kinderfondsen Nederland, onzichtbare armoede aan de kaak stellen en tips geven om dit te verhelpen en herkennen. Houd goed onze website en social media in de gaten voor nog meer informatie, hulp en manieren om mensen te helpen die kampen met onzichtbare armoede!