Skip to content
kinderen in Nederland zonder zwemdiploma

Diploma A, B, C… niet elk kind zwemt daarmee

Wist je dat in Nederland jaarlijks gemiddeld 13.000 kinderen naar de middelbare school gaan zonder zwemdiploma? En dat terwijl een kind meestal rond de basisschooltijd zijn of haar zwemdiploma haalt. Dat is gangbaar, maar helaas tellen we elk jaar nog te veel verdrinkingen van kinderen die niet kunnen zwemmen. Elke verdrinking is er één te veel. Daarom heeft Stichting Kinderfondsen Nederland een actie opgericht: ‘Ieder kind een zwemdiploma!’.

Zonder zwemdiploma onveilige situaties en sociale uitsluiting

Wij vinden dat ieder kind een zwemdiploma moeten hebben. Het levert niet alleen veel waterpret op maar is ook van essentieel belang voor zelfredzaamheid. Daarnaast creëren kinderen door het leren zwemmen zelfvertrouwen en discipline. Wanneer kinderen niet kunt zwemmen is dat niet alleen onveilig, zeker in een waterrijk land als Nederland, maar zorgt dat ook voor sociale uitsluiting. Stel je eens voor dat een kind met school mag deelnemen aan een zwemactiviteit maar hij of zij heeft geen zwemdiploma… dat is vreselijk. Geen enkel kind wilt buitengesloten worden.

Actie: Ieder kind een zwemdiploma!

Genoeg redenen waarom elk kind een zwemdiploma zou moeten hebben. Daarom is Stichting Kinderfondsen Nederland het project ‘Ieder kind een zwemdiploma’ gestart. Wij vinden dat alle kinderen de mogelijkheid moeten krijgen om te leren zwemmen en hun zwemdiploma te behalen. Een zwemdiploma kost gemiddeld €750,00. Wij halen geld op om ervoor te zorgen dat kinderen die onder de armoedegrens leven ook de mogelijkheid hebben om hun zwemdiploma te behalen.

Andere initiatieven voor vergoedingen voor zwemlessen in Nederland?

In reactie op onze zwemdiploma-actie krijgen we vaak de vraag of er niet al genoeg “geldpotjes” zijn in Nederland voor een zwemlesvergoeding. Een logische vraag, maar helaas valt dit in de praktijk tegen. Er zijn verschillende initiatieven waar een aanvraag ingediend kan worden, alleen verschilt dit per gemeente. Vaak worden niet alle kosten voor een zwemdiploma vergoed en zijn er maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Hierdoor wordt de wachtlijst alleen maar groter en vallen er veel kinderen buiten de boot.

Bijdragen aan ‘Ieder kind een zwemdiploma’?

Steun Stichting Kinderfondsen Nederland (SKN) zodat wij kinderen kunnen helpen om hun zwemdiploma te behalen. Elke bijdrage telt!

Back To Top